De bevalling | 10 dingen die ze je niet vertellen.

Je kent het wel, films waarin een bevalling plaatst vind. De baby wordt geboren en wordt direct helemaal schoon bij de moeder in de armen gelegd. De vader slaat een arm om haar heen en ze zijn gelijk weer helemaal fris en fruitig. Yeah right zullen jullie nu net als ik wel denken, in het echte leven gaat het er toch iets anders aan toe.

1. Je krijgt een drukke heftige periode : Het maakt niet hoe je bevalt (natuurlijk of via keizersnede) iedereen bloed, ieeel ja echt! Dit hou tot ongeveer 2 á 3 weken na je bevalling. Vanuit het ziekenhuis krijg zeer charmante onderbroekjes mee, die je tevens in je kraampakket vaak ook wel krijgt en daarna mag je fijne mega maandverband dragen. Tampons gebruiken kan niet, dus je hebt geen keuze.Na een dag of 3 wordt het vloeien minder (tenminste bij mij) en kan je een gewone maandverband om/in doen.

2. Je down there kan een slacht veld zijn: Je meest intieme plekje helemaal uit vorm getrokken. Het kan branden terwijl je plast, auw en dat doet pijn! Om dit te verhelpen kan je een flesje water erbij houden en dat mee laten stromen om het brandende gevoel eruit te halen. En KIJK NIET! Laat het daar beneden zijn zoals het is, maar ga niet kijken naar je eigen slachtveld, dat wordt al genoeg gedaan door alle doctoren en medische mensjes die het wel interessant vinden.

3. Je bent nog steeds niet op je oude gewicht: Nee niet bij iedereen verdwijnt het zwangerschapsbuikje direc

t sommige mensen lopen er nog mee na 20 jaar haha! Ga er dan ook niet vanuit dat je direct

Tumblr_m5tmalyimr1r4ebhpo1_500_large

na je bevalling in je oude maat terug past. Kijk hierbij niet teveel naar beroemdheden die na 4 dagen weer compleet slank zijn doordat ze hun kind bij een nanny brengen en zelf met een personal trainer hun dikke buik eraf sporten.

4. Huilen? Je kunt ontzettend veel huilen na je bevalling: Sommige vrouwen hebben
hier helemaal geen last van terwijl andere vrouwen de hele dag wel kunnen huilen. Tja die hormonen zitten nog steeds in je lichaam en die moeten er toch op de één of andere manier uit. Vaak heb je zelf niet eens door hoeveel je huilt tot het voorbij is en dat je dan denkt waaaat heb ik zoveel gehuild?

5. Je haar kan uit vallen: De meeste vrouwen zullen dit één van de ergste dingen zijn die er kan gebeuren. Je haar kan na de bevalling uitvallen. Zo kun je tijdens je zwangerschap een ontzettend mooie bos haar hebben, in één klap na de bevalling kun je hem weer kwijt zijn. Of in mijn geval je haar veranderd helemaal en je krijg een volle coupe naar de bevalling ook top natuurlijk.

6. Borstvoeding kan moeilijk zijn: Niet bij alle vrouwen loopt de borstvoeding soepel, bij de meeste vrouwen gaat het juist moeilijker dan verwacht. De zoet sappige verhalen over hoe intiem borstvoeding kan zijn, zijn niet altijd waar. In vele gevallen is het eerst slopend en op die momenten stoppen er veel moeders ook mee. Mocht je na de bevalling moeite hebben met je borstvoeding vraag dan om hulp bij je kraamhulp of bij een borstvoedingscentrum. Ook kan je verloskundige voor adviezen zorgen. Mocht het echt niet lukken of je voelt je net als ik een koe stop er dan mee want voor je productie werkt het niet goed als je met een negatieve sfeer gaat voeden.

7. Je kan je man/vriend gaan haten: Diegene die je tijdens je zwangerschap heeft bijgestaan, die (meestal) naast je bed staat tijdens de bevalling, die man die kan je gaan haten! Dit overkwam mij gelukkig niet maar het kan. En gooi het allemaal maar op je hormonen. Ik heb me trouwens door gelachen om Robert, hij was namelijk compleet ontspoort en helemaal de weg kwijt. Samen met de kraamhulp ontzettend om hem gelachen.

8. You might be hot: Nee niet heet, maar heet in de zin van zweten, vies, nat heet! En nog een keer bedanken we de hormonen. Tja hier had ik dus wel last van, hoe het nou precies komt weet ik niet maar het kan in ieder geval. Midden in de winter in een jurkje lopen met legging ofcourse het kan allemaal.

9. Pijnlijke borsten: Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam je borsten borstvoeding klaar, dit houdt in dat de eerste voorraad melk klaar staat om gedronken te worden. Mocht je nou geen borstvoeding gaan geven dan kunnen je borsten een aantal dagen hard aanvoelen en dit kan ook pijn gaan doen. Als je wel borstvoeding gaat geven of proberen is er het zelfde verhaal en je kan zelfs een borstontsteking krijgen  AUW!! Hou je zelf goed in de gaten en raadpleeg tijdig een arts bij teveel klachten.

10. Poepen is eng! De eerste keer na de bevalling dat je moet gaan poepen is verschrikkelijk, helemaal wanneer je gescheurd bent of geknipt. De angst dat je hechtingen eruit kunnen schieten  is groot maar eigenlijk gebeurt het vrij weinig. Hou het niet op en laat het gaan (klinkt echt makkelijker dan gedaan). Mocht je moeite hebben met je stoelgang vraag dan om advies aan je kraamhulp vaak hebben hun wel tips om je stoelgang op gang te brengen.

Al het bovenstaande gebeurd gelukkig niet bij iedereen, en gelukkig ben jezelf en alle anderen veel te druk met het kleine wondertje dat al het bovenstaande amper opvalt maar toch gebeurd het. Ik hoop dat jullie lezers iets hebben aan dit artikel en hé wat maakt het ook uit! jij bent diegene die net een kind op de wereld heeft gezet.

Liefs, Joyce 

Advertisements

10 thoughts on “De bevalling | 10 dingen die ze je niet vertellen.

 1. Waaaahahaha! Geweldig meid! En lekker eerlijk! Wat nou roze wolk?! 😉 Bij Jesper viel t mee, geen hechtingen oid, maar ja… ik vrees voor de komende bevalling! 😉

  • Haha zoals er ook in staat, het is niet gezegd dat je al het bovenstaande krijgt! Maar het is zo waar dat niemand verteld dat het überhaupt eraan komt! haha

 2. Wilde ik dit lezen? HAHA! Héél eerlijk dat je dit verteld, maar ook goed.. Ik heb altijd al gezegd dat ik kinderen wou en het liefst jong… Alleen dat alles altijd zo kleurig was, jepp – dat is het natuurlijk niet, ghighi. Ik wist veel dingen eigenlijk al, maar ‘t wordt ook gewoon nooit verteld – dat zal wel!

 3. Wat komt er veel bij kijken bij een zwangerschap, maar dat weerhoud me niet om nog steeds graag een kindje te willen/mogen krijgen. Wist trouwens ook niet dat het zo moeilijk kon zijn om zwanger te raken… oke niet bij iedereen dan, maar weet het nu dus wel.

  • Dit is maar iets heel kleins als je kijkt naar wat je er voor terug krijgt! Daar kan ik helaas niet over mee praten in mijn geval ging het te makkelijk om zwanger te raken. Dit neemt niet weg dat ik hartstikke trots op Aron ben. Ik hoop dat het voor jullie snel lukt! x

 4. Het meeste heb ik ook gehad! Ik heb ook vele haaruitval gehad, maar ik heb ook nieuwe haar gekregen wat heel raar uitsteekt!! 😦
  Oh en m’n borsten… bij mij spoot de melk eruit. Ik kon het niet droog houden tussen m’n badjas uit doen en onder de douch gaan staan.. verschrikkelijk!

  • Oo dat heb ik ook gehad, had die pads altijd al klaar liggen wanneer ik onder de douche weg kwam!Verschrikkelijk!! Ik voelde me ook echt een melkkoe haha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s