“Dan kon je er niks meer aan doen”

Vaak als ik aan mensen ons verhaal vertel, van mijn zwanger krijg ik de reactie ‘dan kon je er niks meer aan doen’. Boem daar was hij. Wat is dat? Is het maar logisch dat als je een tiener bent je abortus moet plegen? Dat je niet kiest voor het leven van het kind maar voor de vrijheid van een tiener? Ik was 25 weken zwanger, maar op het moment dat ik zwanger raakte was ik er zelf bij.

Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, is een abortus nooit door mijn hoofd heen gegaan. Misschien komt het door het feit dat ik direct wist dat ik al een hele poos zwanger was, toen ik ging terugrekenen. Of kwam het doordat ik 18 (bijna 19) niet eens zo heel  jong vind. Nooit is het door mijn hoofd heen gegaan. Dit kindje groeide in mij en zal ook voor altijd bij mij blijven. Ik zou hem gaan vasthouden, en fijn laten opgroeien.

Toch kwetst het me elke keer weer, het klinkt haast normaal. Het zijn voornamelijk de jongere mensen die het zeggen. Maar als ik hun dan vraag wat hun zouden doen, dan hadden ze het zelfde gedaan. Natuurlijk ligt het ook aan de situatie waar je in verkeerd. Maar ik kan niet zeggen dat de situatie waarin wij ons bevonden nou stabiel was. Nadat we een break hadden van 3 maanden waren we net weer 3 weekjes samen. We woonden nog thuis en gingen(gaan) beide nog naar school. Ik had zelf bij het krijgen van een kindje ook het huisje boompje beestje gevoel willen hebben. Maar hé we hebben het gered.

Wat ik probeer te zeggen met dit artikel is, dat abortus niet de eerste gedachten moet zijn, en het voor mij ook niet is. Je bent er zelf bij als je zwanger raakt,  en ik ben van mening dat je zelf de gevolgen moet oplossen. En zeg nou eens eerlijk, 18 is toch niet zo heel jong?

xox Joyce

Advertisements

16 thoughts on ““Dan kon je er niks meer aan doen”

 1. Ik begreep je verhaal heel goed (beetje cru, die opmerkingen als je gewoon gelukkig bent met je zoontje) tot de laatste alinea. Dat je seks hebt wil niet zeggen dat je meteen maar geschikt moet zijn voor het moederschap. Er zijn genoeg mensen die sowieso nooit moeder willen worden en al helemaal niet zo jong. En ik ken er nog meer die, om welke reden dan ook, niet zo goed terecht gekomen zijn na de geboorte van hun kindje als jij.

  Dus alsjeblieft, vertel met liefde je eigen verhaal, maar houd je oordelen over andere keuzes voor je.

  • Ik ben van mening, en die mag ik uiten, dat als je zwanger raakt je ook zelf de verantwoordelijkheid ervoor moet nemen. Tuurlijk snap ik dat er in sommige situaties geen mogelijkheid is dat de moeder het kind opvoed maar er bestaan meer oplossingen. En op mijn blog mag ik mijn oordeel geven over andere situaties. Ik doe mijn verhaal hier en vertel mijn mening.

 2. Helemaal mee eens.
  Ik zou abortus ook echt niet kunnen en ben onwijs blij met de kinderen.
  Als je seks hebt moet je daar de gevolgen maar van inzien. In iedere zwangere vrouw schuilt een moeder!

 3. De reply op je antwoord werkt niet, dus dan maar zo.

  Ik vond het oordeel over abortus zo’n vervelende toon geven aan je blogpost. Omdat je, vermoed ik, zelf ook niet veroordeeld wilt worden om je keuzes, dus waarom zou je dat wel over anderen doen?

  Maar ik snap goed dat je gewoon je mening wilt geven op je blog, da’s je vrijheid enzo. Ik wilde je er alleen op wijzen, en ‘t is prima als je daar verder niets mee doet. No hard feelings verder van mijn kant. 🙂

 4. Heftig dat je het met 25 weken wist! Ik vind 18 niet extreem jong maar ik ken meisjes van 18 die zich gedragen als 15 en voor alles hun moeder nodig hebben. Ik zat bv op die leeftijd alleen in Australië. Niet dat dat mij een betere moeder zou maken maar het ligt aan je karakter. Ik kan het me dus voorstellen dat er op die leeftijd en om die reden abortus word gepleegd ja.

  Jij bent onwijs goed terecht gekomen dankzij jezelf en daar mag je ook trots op zijn. Maar ik kan me wel voorstellen dat veel andere 18-jarigen blij zouden zijn met de keuze dat ze het nog weg kunnen halen, zich daaraan vasthouden en daarom zon opmerking tegen jou maken.

  Ik zou abortus ook niet eens overwegen hoor!
  Nu ben ik wel wat ouder maar ook toen niet.

 5. Abortus is wel de weg van de minste weerstand, althans.. dat lijkt het op dat moment.
  Maar 9 van de 10 mensen krijgt er naderhand last van.

  Bovendien zijn er zoveel andere mogelijkheden!

  En mensen praten soms over een zwangerschap en kind alsof het iets verschrikkelijks is. Mijn zwangerschap was ook ABSOLUUT niet gepland maar het is het mooiste wat me is overkomen!!

 6. Helemaal mee eens…
  Mijn schoonmoeder was zelfs 16 toen ze Frank kreeg 😉

  Ik zelf heb wel voor die keuze gestaan voordat Sanne kwam, dit is destijds een bewuste keuze geweest en sta er nog steeds achter. Daarna Sanne en Daphne gekregen en mocht er een nieuw wonder zich aankondigen is die ook meer dan welkom. Toen kon ik niet anders maar jouw standpunt snap ik goed en je zal mij nooit horen zeggen dat het te jong is 😉

 7. Mijn moeder was 16 .. En ze heeft het super gedaan ! Zelf was ik 18 toen ik stopte met de pil om zwanger te worden… Ik wist dat het wat langer kon duren ivm een zwaardere pil.. Met 20 jaar werd ik mama .. Wij hadden huisje boompje beesje,, mooie woning.. Goede relatie.. Zelfs daar waren de meningen over verdeeld aangezien mensen mij te jong vonden,, ongeluk of niet… Zolang je je best doet en er voor je kindjes bent maakt dat je een goede mama . Dat is het belangrijkst ‘;-)

 8. Ik heb er wel eens over nagedacht, wat zou ik doen als het mij op zo’n ‘jonge’ leeftijd zou overkomen? Maar ik denk dat ik daar helemaal geen antwoord op kan geven. Pas als je er zelf bij bent en het meemaakt kan je daar over oordelen. Dus ik vind dat mensen die het niet zelf mee maken er ook niets over mogen zeggen. Plus dat het daarbij voor iedereen anders is. Qua situatie, lichaam etc. Dus oordelen kan ik niet.

 9. Abortus is tegenwoordig iets wat heel “normaal” is geworden. Ik heb ooit een programma zitten kijken van een meisje die er al meer dan 10 had gehad. Ik vind het zelf niet normaal en snap ook die reacties niet. Vroeger kregen veel vrouwen rond hun 20ste een kind, nu blijkt dat niet meer normaal te zijn. Ik vind dat jullie het knap gedaan hebben, en je moet je schouders maar gewoon ophalen bij dat soort opmerkingen!

 10. Ik zou het ook niet kunnen een abortus plegen, zeker omdat ik weet dat er vele stellen moeilijk of geen kinderen kunnen krijgen.( maar he ik ben natuurlijk toch al wel een stukje ouder dan over de vrouwen waar jij het over hebt) Dan maar een andere oplossing vinden maar abortus nee. Maar idd iedereen moet dit zelf weten, maar denk er wel eigenlijk net als jouw over. Je hebt ook sex dus moet je ook de gevolgen kennen en ondergaan.

 11. ieder vrouw heeft zo haar redenen om een abortus niet of juist wel te doen, ik ben in ieder geval wel blij met het feit dat het überhaupt kan hier in Nederland!

 12. Ik denk dat veel (jongere) tieners die voor abortus kiezen, dat niet zomaar doen voor hun eigen vrijheid, om te kunnen blijven doen wat ze willen, te kunnen blijven uitgaan en feesten, maar net omdat ze denken aan het welzijn van een kind. Veel tieners weten gewoon niet hoe ze voor zo’n kind moeten zorgen, kunnen amper voor zichzelf zorgen, werken niet of niet voltijds, hebben niet de financiële middelen om een kind op te voeden, hebben geen opvang voor hun kind of ze zouden zelf moeten stoppen met school, kunnen zich geen kleren, eten, pampers enz. veroorloven, laat staan dat ze een eigen woning hebben met een kinderkamer, kinderbedje… Niet iedereen krijgt ook zoveel steun van ouders, familie, enz. Voor hen is het gewoon zo goed als onmogelijk een kind op te voeden, vandaar dat ze voor abortus kiezen.
  Maar ik begrijp wel dat je het vervelend vind dat mensen direct reageren met “Oh, dan kon je er dus niks meer aan doen.”, alsof het zo vanzelfsprekend is dat je in zo’n geval voor abortus kiest. Abortus moet een noodoplossing blijven, iets wat je enkel laat doen als het echt niet anders kan, het mag nooit vanzelfsprekend worden. Je doodt tenslotte een levend wezen, dat is zo, maar het moet wel kunnen in bepaalde gevallen, vind ik.

 13. Mensen kunnen zo kwetsend reageren. Er is altijd wel commentaar, Ik was 25 toen ik Sam kreeg en nog vonden mensen mij jong. Daar viel mijn mond ook wel van open. Je bent hartstikke goed terecht gekomen en doet het beter als sommige moeders die twee keer zo oud zijn. Je mag trots op jezelf zijn!

 14. Ben het er helemaal mee eens! Ik ben nu 20, maar mocht het per ongeluk gebeuren dan zal ik ook geen moment twijfelen of ik het zou houden. 20 is toch iets anders dan 15, haha. Ik ben sowieso wel een beetje tegen abortus, maar dat is mijn mening 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s